V lyžiarskom stredisku v Ždiari sú s jarnými prázdninami spokojní

09.03.2010 Sabinov

Poprad 9. marca (TASR) – Prevádzkovatelia lyžiarskeho strediska v Ždiari sú s obsadenosťou počas jarných prázdnin spokojní.
Vedúci strediska Pavol Bekeš pre TASR potvrdil, že jarné prázdniny priniesli vyššiu návštevnosť.
Oproti minulému roku však počet ľudí na svahu opäť klesol, zhruba o 10 až 15 %. \"To zníženie vidíme najmä v tom, že týždňové pobyty sa zúžili na tri až štyri dni, \" konštatoval Bekeš. Aj napriek tomu jarné prázdniny hodnotí ako veľmi dobré. Najsilnejší týždeň bol prvý, kedy mali prázdniny Východniari. Menej je o tatranské strediská záujem zo strany Stredoslovákov, ktorí majú dostatok svojich stredísk. Ten rozdiel však podľa Bekeša doplnili poľskí návštevníci. O niečo klesol aj záujem zo strany západoslovenských lyžiarov. \"Bratislava pomaličky ustupuje, keď sme to začali v roku 2006 prevádzkovať, tak tu bolo veľa Bratislavčanov. Teraz hľadajú niečo bližšie, chodia skôr do Rakúska a každý rok tá návštevnosť z ich strany klesá, \" objasnil Bekeš.
V Ždiari však zaznamenali nárast poľských lyžiarov, ktorí sa z Tatier prakticky vytratili po Vianociach minulého roku. \"Pozitívne je to, že prišli prví lyžiari a tí snáď budú šíriť informácie medzi svojimi krajanmi, že tu nie je až tak draho, ako sa to v Poľsku hovorí, \" vyjadril nádej vedúci strediska. Podľa neho nie je pravda, že v Ždiari je lyžovačka drahšia, dokonca ceny vlekov a občerstvenia sú nižšie ako v Poľsku. \"Ceny išli skoro o 25 % dole, ale nižšie sa už ísť nedá a nemôžeme počítať ani so žiadnymi investíciami do budúcnosti, \" konkretizoval. Poliaci sa podľa neho vracajú aj preto, že svahy v pohraničí na poľskej strane už kapacitne nestačia a na vleky sa čaká v dlhých radoch.
Počet lyžiarov na svahoch v Ždiari sa cez jarné prázdniny v priemere pohyboval v rozmedzí 500 až 800 osôb na deň, čo je podľa Bekeša pokrok. \"Po minulé roky to bolo v priemere cez 1000 ľudí, najsilnejšia sezóna bola v roku 2007/2008, \" porovnal. Najhoršie obdobie bolo v stredisku počas Vianoc. Teraz nastáva trochu hluché obdobie, končia lyžiarske zájazdy a ľudia si už prevažne vyčerpali dovolenky na zimu. Mohlo by pomôcť počasie, pretože teploty sa stále udržujú pod bodom mrazu a dobré lyžiarske podmienky by mohli prilákať lyžiarov aj na jar a cez veľkonočné prázdniny.
Investície do budúcna stredisko zatiaľ neplánuje aj v dôsledku hospodárskej krízy. \"Nás položilo aj euro, pretože prestali chodiť Poliaci, Maďari aj Česi. Chýbajú nám Poliaci, ktorí v minulosti tvorili až 60 % všetkých návštevníkov, \" konštatoval Bekeš.
 

Vyberte región